Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου προς τη Σχολική Κοινότητα με την ευκαιρία του εορτασμού του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ

Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου προς τη Σχολική Κοινότητα με την ευκαιρία του εορτασμού του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ

image

Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου προς τη Σχολική Κοινότητα με την ευκαιρία του εορτασμού του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ

Αγαπητοί Συνεργάτες, Γονείς και Κηδεμόνες, Απόφοιτοι του Σχολείου μας, Μαθητές και Μαθήτριες,

στις 15 Μαΐου εορτάζουμε τον Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ ιδρυτή και προστάτη των σχολείων μας.

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου είναι ένα από τα έξι λασαλιανά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού, που προσφέρει παιδεία σε 82 χώρες, σε 1.000.000 μαθητές  και σπουδαστές.

Τα σχολεία μας δημιουργήθηκαν από τους Αδελφούς του Χριστιανικού Τάγματος Δελασάλ της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο Ιερωμένο Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (1651-1719).

Ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ ίδρυσε τα πρώτα σχολεία στη Γαλλία για άπορα παιδιά και συγχρόνως εκπαίδευσε δασκάλους για να τα στελεχώσει.

Ο Ι.-Β. Δελασάλ μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, απαρνήθηκε τα προνόμια του ευγενούς και αποφάσισε να ζήσει μαζί με τους δασκάλους με τους οποίους ίδρυσαν την πρώτη αδελφότητα (αδελφοί- frères) το 1691.

Μετά το θάνατό του (1719) τα σχολεία της αδελφότητας εξαπλώνονται σε όλη την Γαλλία και σε όλο τον κόσμο μέχρι τις ημέρες μας.

Το έργο και η παιδαγωγική προσέγγιση του Ι.-Β. Δελασάλ βρίσκει απήχηση σε 82 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

«Να μιλάτε πάντα τρυφερά στα παιδιά και να σωπαίνετε όταν καταλαβαίνετε πως θα τους μιλήσετε διαφορετικά».

«Ο μαθητής πρέπει να συνηθίσει να εργάζεται με επιμέλεια και ευσυνειδησία όχι από φόβο ή εξαναγκασμό αλλά από προσήλωση στο καθήκον». (Ι.-Β. Δελασάλ)

Οι παιδαγωγικές προτροπές του ήταν ριζοσπαστικές για την εποχή εκείνη και έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό σύστημα Αρχών και Αξιών, στο οποίο εδράζεται και η παιδαγωγική  πρακτική των σημερινών σύγχρονων σχολείων μας.

Ο Ι.-Β. Δελασάλ ανακηρύχθηκε Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στις 24 Μαΐου του 1900.

Σήμερα εμείς έχουμε αναλάβει να συνεχίσουμε τη μεγάλη αυτή αποστολή για τα παιδιά όλου του κόσμου, για να μορφώσουμε το πνεύμα και να αγγίξουμε τις καρδιές τους, για να βρεθούμε δίπλα σε κάθε παιδί ξεχωριστά, για να φωτίσουμε όμορφους δρόμους στη ζωή τους, για να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην καλλιέργεια και την πρόοδό τους.

Στις 15 Μαΐου γιορτάζουμε τον ιδρυτή μας, γιορτάζουμε όλοι εμείς οι λασαλιανοί που υπηρετούμε το ΠΑΙΔΙ και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο.

«Ο ζήλος σας για τα παιδιά που μορφώνετε θα ήταν μηδαμινός και θα έφερνε πενιχρά αποτελέσματα, αν περιοριζόταν μόνο στα λόγια. Για να φέρετε αποτέλεσμα θα πρέπει το παράδειγμά σας να ανταποκρίνεται σε αυτά που λέτε».  (Ι.-Β. Δελασάλ)

Η παρακαταθήκη του Ι.-Β. Δελασάλ αποτελεί για όλους μας τη βάση για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός πλαισίου σύγχρονης μαθητοκεντρικής παιδαγωγικής σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα.

Η κοινότητα των Λασαλιανών σχολείων μας επιβίωσε σε δύσκολες συνθήκες και για πολλούς αιώνες διότι εδράζεται στη πίστη, στην αδελφοσύνη, στην αλληλεγγύη, στις αξίες και τη συνεχή εξέλιξη και ανανέωση της αποστολής μας.

Η σημερινή συγκυρία της πανδημίας που μας στέρησε τη δια ζώσης επικοινωνία σφυρηλάτησε τη θέληση και την προσπάθεια να ανακαλύψουμε νέους δρόμους για τη στήριξη και εκπαίδευση των παιδιών μας,

Αποτελούμε μια δυνατή κοινότητα με κοινή αποστολή.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στο μεγάλο αυτό έργο, για τη στήριξη του σχολείου μας, για την αγάπη και τη συνεργασία σας και εύχομαι την επόμενη χρονιά να εορτάσουμε όλοι μαζί από κοντά.

Διονύσιος Μεσσάρης

Γενικός Διευθυντής