ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟ-ΠΡΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Προσαρμογή και γνωριμία με τα παιδιά

Τις πρώτες μέρες ασχολούμαστε με την ομαλή προσαρμογή των παιδιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και με την ένταξη των καινούριων παιδιών στην ομάδα.

Ασχολούμαστε κυρίως με ομαδικά και παιδαγωγικά παιχνίδια για το «δέσιμο» της ομάδας, παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης, μουσική, κουκλοθέατρο και γενικά δραστηριότητες που βοηθούν την ομαλή ένταξη και προσαρμογή στο νέο τους περιβάλλον.

Τρύγος

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το έθιμο του τρύγου με όσο πιο βιωματικό τρόπο μπορούμε.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τα ζώα

Θα ασχοληθούμε με όλες τις οικογένειες των ζώων επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα ζώα του δάσους και της ζούγκλας. Θα μιλήσουμε για την τροφή και την κατοικία τους, για τη χρησιμότητά τους στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Διατροφή- Ελιά

Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε τα βασικά είδη διατροφής, συζητώντας για τις κατηγορίες των τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια) και τη θρεπτική τους αξία. Επίσης, θα αφιερώσουμε χρόνο στην ελιά και τον τρόπο που φτιάχνεται το λάδι.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!

Μιλάμε για τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, για τη γέννηση του Χριστού και τον αγαπημένο μας Αϊ-Βασίλη! Αρχίζει η προετοιμασία της χριστουγεννιάτικης γιορτής.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Το σώμα μου- Οι 5 αισθήσεις

Θα γνωρίσουμε το σώμα μας και  θα ξεχωρίσουμε το φύλο μας μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Θα εστιάσουμε στις αισθήσεις μας και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από αυτές.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Συναισθήματα- Απόκριες

Νιώθω – νιώθεις – νιώθει! Φόβος, λύπη, χαρά, θυμός… Τόσο διαφορετικά συναισθήματα! Θα προσπαθήσουμε να τα αναγνωρίσουμε, να τα ξεχωρίσουμε και να κατανοήσουμε πώς νιώθουμε εμείς και πώς νιώθουν οι άλλοι.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια θα μας βοηθήσουν οι Απόκριες…μάσκες, καπέλα, ρούχα, μεταμφίεση, ό,τι καλύτερο για την εναλλαγή ρόλων και συναισθημάτων.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Επαγγέλματα

Μετά από μια σύντομη αναφορά στην οικογένεια θα αφήσουμε «το μικρό μας κόσμο» και θα κάνουμε την έξοδό μας στον κόσμο των ενηλίκων που είναι μια εμπειρία πλούσια σε ερεθίσματα. Θα ασχοληθούμε κυρίως με τα επαγγέλματα των γονέων και όποιος επιθυμεί θα έρθει να μας  παρουσιάσει το επάγγελμά του.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ανοιξη- Πάσχα

Μιλάμε για τα κύρια χαρακτηριστικά της  άνοιξης, τα λουλούδια και τα έντομα. Προσεγγίζουμε τη γιορτή του Πάσχα μέσα από τα έθιμα.

ΜΑΪΟΣ

Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω.

Ζώα, φυτά και δάση κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά, για να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν «οικολογική συνείδηση».

ΙΟΥΝΙΟΣ

Η θάλασσα και ο κόσμος της

Η θάλασσα και οι ζωντανοί οργανισμοί, η θάλασσα και οι ασχολίες των ανθρώπων, η θάλασσα και οι θησαυροί της θα αποτελέσουν τα κίνητρα των δραστηριοτήτων μας.

Μεταξύ των παραπάνω θεμάτων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Χρώματα και σχήματα: Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα βασικά χρώματα και σχήματα.

Διάκριση εποχών:  Μέσα από εργασίες και συζήτηση γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά κάθε εποχής,την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και του τρόπου ντυσίματος.

Θρησκευτικές και εθνικές γιορτές:Αναφερόμαστε στα ήθη και τα έθιμα.

Μαθαίνουμε τα ανάλογα τραγούδια ή κάλαντα,συζητάμε για τη συγκεκριμένη γιορτή και στολίζουμε το σχολείο μας.