Ο λαγός και η χελώνα

Ο λαγός και η χελώνα

Αίσωπος! Ο μεγαλύτερος μυθοπλάστης της αρχαιότητας. Πολλοί λένε ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, αλλά ότι όλοι αυτοί οι μύθοι δεν είναι παρά ιστορίες που δημιούργησε ο λαός με τη σοφία του κι ότι από στόμα σε στόμα φτάσανε σ΄εμάς. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν πως ο Αίσωπος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και καταγόταν από τη Φρυγία. Άλλοι πάλι λένε ότι καταγόταν από τη Λυδία, άλλοι από τη Σάμο και άλλοι από τη Θράκη.
Ο Αίσωπος ήταν δούλος. Λένε πως ήταν πολύ άσχημος και ότι έμοιαζε με τον Καραγκιόζη. Όμως είχε τέτοιο μυαλό που δεν έβλεπες την ασχήμια του. Έβλεπες μόνο την εξυπνάδα του. Οι γνώσεις του και τα αστεία του άφησαν εποχή. Ο Ιάδμων, ο κύριός του, τον θαύμαζε τόσο πολύ που του χάρισε την ελευθερία του. Πολλές φορές οι ήρωες των μύθων του είναι ζώα που μιλούν. Είχε όμως και πολλούς μύθους με ανθρώπους.
Ο Αίσωπος έζησε γύρω στα 600 π.Χ. Δεν ξέρουμε πόσους μύθους έγραψε, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι σώζονται 584, από τους οποίους διαλέξαμε 16 για να τους κάνουμε θέατρο αλλά και όμορφα βιβλία. Αρχίζουμε από τον μύθο “Ο λαγός και η χελώνα” και θα συνεχίσουμε με άλλους μύθους.