Γιορτή της μητέρας

Γιορτή της μητέρας

Την Παρασκευή 11 Μαΐου τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» και του Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» με αφορμή τον ερχομό της «Γιορτής της Μητέρας» είχαν την ευκαιρία να περάσουν στο σχολείο τους μία ξεχωριστή ημέρα. Καλεσμένη αυτής της ημέρας ήταν μία ξεχωριστή μητέρα, η κ. Άννα Ρούσσου, η οποία ήρθε εκπροσωπώντας όλες τις μητέρες των παιδιών για να τους πει ένα μυστικό.

Η επίσκεψή της ξεκίνησε με συζήτηση για τη σημασία αυτής της σημαντικής γιορτής. Στη συνέχεια, η κ. Άννα εξήγησε στα παιδιά τον λόγο του ερχομού της και τους είπε το μυστικό της, το μυστικό όλων των μητέρων, διαβάζοντάς τους ένα βιβλίο, το «Αγάπη μου» του Astrid Desbordes. Στο τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου η κ. Άννα ζήτησε από τα παιδιά να της πουν ποιο ήταν τελικά το μυστικό και τα παιδιά με τη σειρά τους της απάντησαν ότι ήταν η αγάπη και ό,τι οι μαμάδες αγαπούν πάντα τα παιδιά τους ό,τι και αν κάνουν.

Ακολούθησαν ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά, οι οποίες αφορούσαν όλες τις μαμάδες, όπως για παράδειγμα: Τι δουλειά κάνουν οι μαμάδες; Οι μαμάδες δουλεύουν πολύ σκληρά; Πόσων χρονών είναι οι μαμάδες; Γιατί χρειαζόμαστε τις μαμάδες;

Με αφορμή μια ερώτηση που της έθεσε ένα παιδί, «Πριν πόσο καιρό γεννήσατε;», η κ. Άννα αποφάσισε να πει στα παιδιά τη δική της διαφορετική ιστορία για εκείνη και την κόρη της, την οποία μάλιστα έχει γράψει σε βιβλίο. Αφού τους το  διάβασε, δώρισε  κι από ένα σε κάθε παιδί.

Η δική της ιστορία σχετιζόταν με έναν μακρινό τόπο, την Αιθιοπία, όπου μία φτωχή μητέρα γέννησε ένα παιδί. Μία νεράιδα έκανε την εμφάνισή της και τελικά το σοκολατένιο χέρι αυτού του παιδιού ενώθηκε και έγινε ένα με αυτό της κ. Άννας, γιατί όλη αυτή η μαγεία δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια αλλά πολλές φορές και γύρω μας. Η έννοια της λέξης “μητέρα” είναι τελικά πολύ βαθύτερη από τη γέννα ενός παιδιού. Είναι, όπως είπαν και τα ίδια τα παιδιά, η αγάπη, η αγκαλιά, το χάδι, η φροντίδα, το φιλί.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της και έχοντας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, τους έκανε εκείνη μία τελευταία ερώτηση: «Θα σας άρεσε η ιδέα να είχατε στο σπίτι σας ένα παιδί, όπως της δικής μου ιστορίας, όπως το δικό μου παιδί;». Λαμβάνοντας, θετική απάντηση από όλα τα παιδιά, έφυγε με ένα χαμόγελο στα χείλη της και με ένα πολύτιμο δώρο, πέραν του συμβολικού χειροποίητου κολιέ που της χάρισαν τα παιδιά, την αγνή αγάπη που υπάρχει στις καρδιές όλων των παιδιών.

Η ημέρα συνεχίστηκε με παιχνίδια και πολλή ζωγραφική. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν ελεύθερα σε καρδιές τι σημαίνει γι’ αυτά η μητέρα τους και στο τέλος με τις παλάμες τους έφτιαξαν ένα πολύχρωμο πανό με την επιγραφή «ΜΑΝΟΥΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ», το οποίο κρεμάστηκε μαζί με τις καρδιές στην είσοδο του σχολείου στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όλες τις μητέρες.