headerimg

Το Σχολείο ΜΑΣ αφουγκράζεται την κοινωνία (Community School)

                                    Το Σχολείο ΜΑΣ αφουγκράζεται την κοινωνία (Community School)

 

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης , συμμετείχαν εθελοντικά στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας στη Καρδίτσα, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες . Μια μικρή αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους παρέδωσαν τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν στο χώρο συλλογής του Δήμου.

image
image
image

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα γλυκά έχουν την τιμητική τους! Έτσι, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επισκέφθηκαν τον φούρνο «Σείριος», του κ. Δεναξά και με πολλή χαρά έφτιαξαν κουραμπιέδες αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο και είδαν τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Γλυκές γιορτές σε όλους!

image
image
image

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ  ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ

image

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ  ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με ποικίλες δράσεις. Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου έμαθαν για τη σημασία της προστασίας των ζώων μέσα από παραμύθια, παιχνίδια και κατασκευές. Ανήμερα της γιορτής, τα παιδιά του Προνηπίου ξεχύθηκαν στον πεζόδρομο της Ερμούπολης  μοιράζοντας τόσο στους καταστηματάρχες όσο και στους περαστικούς χειροποίητους σελιδοδείκτες. Οι σελιδοδείκτες είχαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων. Οι δράσεις για τον εν λόγω εορτασμό ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ, όπου εθελοντές της WWF έπαιξαν παιχνίδια του βυθού με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και της Β’ τάξης του Δημοτικού, τα ενημέρωσαν για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και τους έδειξαν βίντεο από τις δράσεις τους.

image
image
image

Επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη

image

Την Τρίτη 12 Ιουνίου τα παιδιά του Νηπιαγωγείου στα πλαίσια της γιορτής λήξης της παιδικής εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ» είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πληθώρα δράσεων στην Παιδική Βιβλιοθήκη, από κοινού με το Νηπιαγωγείο «ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ». 

Τα παιδιά, αφού γνωρίστηκαν και έπαιξαν, άκουσαν παράξενες ιστορίες και στο τέλος δημιούργησαν τις δικές  τους παραμυθοσαλάτες τις οποίες και παρουσίασαν. Στο τέλος των δράσεων, τα παιδιά πήραν από ένα αναμνηστικό και από ένα μικρό κέρασμα.

image
image
image

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ

image

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ

Την Παρασκευή 4 Μαΐου τα παιδιά του Προνηπίου και του Νηπιαγωγείου μας είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν στους χώρους του σχολείου μας τα παιδιά του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της θεματικής που μελετούν, η οποία αφορά το υπέδαφος, με σκοπό να δουν την έκθεση πετρωμάτων του σχολείου μας. Η επίσκεψη ξεκίνησε με παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης στην αίθουσα «Δελασάλ». Ακολούθησε τμηματικά η ξενάγηση στην έκθεση πετρωμάτων από τον Φρερ Νικολά. Η συνέχεια περιλάμβανε πικνίκ στο γήπεδο του σχολείου με το ελεύθερο παιχνίδι να ακολουθεί. Αφού τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δράσουν για αρκετή ώρα ελεύθερα, συγκεντρώθηκαν στον υπόστεγο προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου σε δύο κύκλους δημιούργησαν ελεύθερα τα δικά τους λουλούδια τα οποία κόλλησαν μετά σε ένα στεφάνι. Η επίσκεψη των παιδιών του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα ολοκληρώθηκε με συμβολική δενδροφύτευση ενός καλλωπιστικού φυτού, το οποίο μας δώρισαν, στον χώρο έξω από το παρεκκλήσι του σχολείου μας. Εμείς αντίστοιχα δωρίσαμε για να φυτέψουν στο δικό τους σχολείο μία ελιά. Επίσης, ανταλλάξαμε τα  δύο χειροποίητα στεφάνια με σκοπό να στολιστούν στα δύο σχολεία ως ενθύμιο. Τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα, όπως δήλωσαν, και έδωσαν τον λόγο τους για ανταπόδοση της επίσκεψης στο μέλλον.

image
image
image

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

image

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου τα παιδιά του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» και του Προνηπίου του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» πραγματοποίησαν περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου. Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα σχέδια εργασίας που υλοποιούνται στα δύο τμήματα, με το  Νηπιαγωγείο να έχει ως θεματική τη Διαφορετικότητα, ενώ το Προνήπιο τη Λαϊκή Παράδοση.

Ο περίπατος ξεκίνησε με επίσκεψη στον Ιερό  Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και συνεχίστηκε με τη Μονή Καπουκίνων, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να  πάρουν το πρωινό τους στον κήπο της Μονής και στη συνέχεια να ξεναγηθούν από τον πατέρα Paulino στο Μουσείο και την εκκλησία του Μοναστηριού. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση  στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη και στο Μουσείο των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Η όλη εξόρμηση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια στην Καμάρα.

Τα παιδιά μέσα από αυτό τον περίπατο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του τόπου τους, να μάθουν αρκετά στοιχεία της λαϊκής τους παράδοσης και να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς στα σοκάκια του οικισμού. Επιπλέον, είδαν από κοντά την καθημερινότητα  ανθρώπων που έχουν επιλέξει να αφιερώσουν τη ζωή τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας, καθώς και το πόσο διαφορετικά ζούσαν οι άνθρωποι στη Σύρο πριν πολλά χρόνια, χωρίς τις σημερινές ανέσεις, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας στο έπακρον τα υλικά της φύσης.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας μάλιστα δώσει τον λόγο τους στους Μοναχούς Καπουκίνους ότι θα τους επισκεφθούν ξανά.

image
image
image

Επίσκεψη στο εργαστήριο του καραβομαραγκού

image

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τη θάλασσα τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επισκέφθηκαν το εργαστήριο του καραβομαραγκού κ. Ζώρζου Μανόλη. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πολλά παραδοσιακά ξύλινα σκαριά βάρκας σε μικρογραφία, να μάθουν για τον τρόπο κατασκευής τους καθώς και για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν σε αυτό το επάγγελμα παλιότερα.

image
logo bottom