headerimg

Το μάθημα της Μουσικής στο σχολείο μας

Το Σχολείο μας στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη μόρφωση των μαθητών του, με το μάθημα της Μουσικής προσφέρει στα παιδιά ακουστικά ερεθίσματα, γνωριμία με τα μουσικά όργανα και διδασκαλία των στοιχείων θεωρίας της Μουσικής. Με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουν το ταλέντο τους και αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.
Ενδεικτικά το μάθημα της Μουσικής περιλαμβάνει: χαρούμενα τραγούδια, μουσικά παιχνίδια, γνωριμία με τις νότες και τα μουσικά όργανα, διδασκαλία φλογέρας - μελόντικα πιανίκας και συγκρότηση χορωδίας.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής διοργανώνονται αφιερώματα - projects με δημιουργούς τα παιδιά.
Επιπλέον, η χορωδία του Σχολείου συμμετέχει και πλαισιώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

image

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΥΡΟΥ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ

ΡΕΣΙΤΑΛ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αφιέρωμα στον ΖΩΖΕΦ ΑΚΕΨΙΜΑ

Από τη μικτή πολυφωνική χορωδία της Ευαγγελίστριας.

Με τη συμμετοχή του συνθέτη, της παιδικής χορωδίας των Φρερ και πενταμελούς ορχήστρας.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 & ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1/2018

ΩΡΑ 19.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

image

Το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28/1/2018 το σχολείο μας συμμετείχε με παιδική χορωδία υπό την καθοδήγηση της δασκάλας-μουσικού κ. Έλμας Ξανθάκη σε διήμερο ρεσιτάλ θρησκευτικής μουσικής.

Το ρεσιτάλ διοργανώθηκε από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και ήταν αφιερωμένο στον συνθέτη Ζωζέφ Ακεψιμά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές της χορωδίας τραγούδησαν παιδικούς θρησκευτικούς ύμνους.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση τραγούδησε και η μικτή πολυφωνική χορωδία της Ευαγγελίστριας υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωάννη Ρηγούτσου. Τις δύο χορωδίες τις πλαισίωνε  πενταμελής ορχήστρα, ενώ την ενορχήστρωση και τη γενική επιμέλεια είχε ο ίδιος ο συνθέτης, Ζωζέφ Ακεψιμάς.

image
image
image

Ολοκλήρωση των μαθημάτων φλογέρας και μελόντικας

image

Ολοκλήρωση των μαθημάτων φλογέρας και μελόντικας

Σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, οι μαθητές της Γ΄τάξης παρουσίασαν την 9η συμφωνία του L.V.Beethoven με τη συνοδεία παιδιών της Δ΄τάξης που τραγούδησαν τον «Ύμνο της χαράς».

Επίσης οι μαθητές της Δ΄τάξης έπαιξαν στη μελόντικα τον «Γαλάζιο Δούναβη» του J. Strauss.

Τέλος, και οι δύο τάξεις μαζί τραγούδησαν «Η Μουσική» του Σπύρου Λάμπρου.

image
image
image

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

image

Κάθε μήνα, το σχολείο μας θα τιμά κι από έναν καλλιτέχνη. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να γίνει η αρχή, δίχως το όνομα του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου, στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας Σεπτέμβριος. 

Οι μεγαλύτερες τάξεις αναζήτησαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του και δημιούργησαν το πορτραίτο του. Οι μικρότερες, με μόνη έμπνευση δικούς του στίχους, ζωγράφισαν ομαδικά έργα εκφράζοντας έντονη υπερηφάνεια για την κοινή τους καταγωγή με το σπουδαίο καλλιτέχνη. "Μαλαματένια λόγια", "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες", "Άλλος για Χίο τράβηξε" και "Ναύτης βγήκε στη στεριά" είναι μερικά μόνο από τα έργα που ακούγονταν και απαγγέλλονταν από τα παιδιά. 

Το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου κοσμεί από αυτή την εβδομάδα την είσοδο του σχολείου μας! 

image
image

Ο καλλιτέχνης του μήνα

image

Ο καλλιτέχνης του μήνα

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας αφιερωμένος στον «πατέρα της αφηρημένης τέχνης», Βασίλι Καντίνσκι.

Οι μαθητές του σχολείου γνώρισαν τον Ρώσο ζωγράφο μέσα από τα έργα του και εμπνευσμένοι από αυτά προσπάθησαν να μπουν στην ψυχοσύνθεση του  και να δημιουργήσουν τις δικές τους ατομικές αλλά και ομαδικές συνθέσεις.

Μιλήσαμε για την αλληλεπίδραση ζωγραφικής-μουσικής, καθώς ο Καντίνσκι μπορούσε να ακούει τα χρώματα και να βλέπει τους ήχους.

«Όταν ακούω μουσική, βλέπω μπροστά μου όλα τα χρώματα»

image
image
image

Η καλλιτέχνιδα του μήνα: Φρίντα Κάλο

image

Η καλλιτέχνιδα του μήνα.

Ο μήνας Νοέμβριος αφιερώθηκε στη Μεξικανή καλλιτέχνιδα Φρίντα Κάλο.  Αφόρμηση ήταν η 1η Νοεμβρίου, η μεξικανική  «Dia de los muertos» ή «Ημέρα των Ψυχών», στις γιορτές της οποίας, η φιγούρα της κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη γνωρίσαμε παρατηρώντας και σχολιάζοντας την ιδιόμορφη εμφάνισή της, τα γεγονότα της ζωής της, την επιρροή τους στην τέχνη της καθώς και την επιρροή της ξεχωριστής προσωπικότητάς της παγκοσμίως. Μέσα στον μήνα, διαφορετικές τάξεις έφτιαξαν το πορτρέτο της, όπως εκείνη συνήθιζε, έμαθαν να φτιάχνουν δικά τους πορτρέτα, παρακολούθησαν την παιδική ταινία «Coco» κι έφτιαξαν κατασκευές για μεξικανικά έθιμα, σχετικά με εκείνη.


«Συνήθιζα να σκέφτομαι ότι ήμουν το πιο παράξενο άτομο στον κόσμο, αλλά μετά σκέφτηκα ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, που πρέπει να υπάρχει κάποιος σαν εμένα. Κάποιος που να αισθάνεται παράξενος, όπως κι εγώ»

image
image
image

Παρουσίαση μουσικών οργάνων

image

Σήμερα, Τρίτη 11/6/2019, οι μαθητές της Γ΄Δημοτικού ερμήνευσαν το τραγούδι «Η Νερατζούλα» με τη συνοδεία φλογέρας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Δ΄Δημοτικού ερμήνευσαν το τραγούδι «Η Μουσική» με τη συνοδεία μελόντικας – πιανίκας.

image

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ Α'&Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

image

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

 

Πρώτη εβδομάδα στο σχολείο και τα καλλιτεχνικά μαθήματα έχουν αρχίσει με την ερώτηση, «υπάρχει σωστό και λάθος;» Μέσα από ασκήσεις γνωριμίας οι μικροί μας μαθητές δημιουργούν προσωπογραφίες, ζωγραφίζοντας τους συμμαθητές τους με την τεχνική του «τυφλού σχεδίου» (blind drawing). Μια πολύ δύσκολη τεχνική που ξαναπροσδιορίζει τις έννοιες του σωστού και του λάθους στη ζωγραφική. Συγχαρητήρια στους μικρούς μας καλλιτέχνες που χωρίς δυσκολία κατάλαβαν και εκτέλεσαν την τεχνική, όπως και συγχαρητήρια για την ομαδικότητα τους!

 

Τάξη: Α’ & Β’ Δημοτικού 

Τεχνική: Τυφλό Σχέδιο - Blind Drawing 

Υλικά: Λαδοπαστέλ σε χαρτί 

Ημερομηνία: Σεπτ. 2019

image
image
image
logo bottom