headerimg

Το Σχολείο ΜΑΣ αφουγκράζεται την κοινωνία (Community School)

                                    Το Σχολείο ΜΑΣ αφουγκράζεται την κοινωνία (Community School)

 

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης , συμμετείχαν εθελοντικά στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας στη Καρδίτσα, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες . Μια μικρή αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους παρέδωσαν τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν στο χώρο συλλογής του Δήμου.

image
image
image

Τα μεγάλα σπουργιτάκια γίνονται πιλότοι

Τα μεγάλα σπουργιτάκια γίνονται πιλότοι

Στο πλαίσιο της θεματικής μας ενότητας «τα μέσα μεταφοράς» επισκεφθήκαμε την Αερολέσχη. Είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να δούμε από κοντά ένα αεροπλάνο, αλλά και να μπούμε μέσα σ’ αυτό και να γίνουμε πιλότοι!

image
image
image

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, τα παιδιά του Προνηπίου στο πλαίσιο της ενότητας που μελετούν με θέμα την «Ελιά», επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο του κ. Κουλούρη στην Αζόλιμνο. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν για όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν ασχοληθεί με το λιομάζωμα, μαζεύοντας μάλιστα με τον παραδοσιακό τρόπο τις ελιές του σχολείου μας.

 

image
image
image

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ  ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ

image

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ  ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με ποικίλες δράσεις. Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου έμαθαν για τη σημασία της προστασίας των ζώων μέσα από παραμύθια, παιχνίδια και κατασκευές. Ανήμερα της γιορτής, τα παιδιά του Προνηπίου ξεχύθηκαν στον πεζόδρομο της Ερμούπολης  μοιράζοντας τόσο στους καταστηματάρχες όσο και στους περαστικούς χειροποίητους σελιδοδείκτες. Οι σελιδοδείκτες είχαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων. Οι δράσεις για τον εν λόγω εορτασμό ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ, όπου εθελοντές της WWF έπαιξαν παιχνίδια του βυθού με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και της Β’ τάξης του Δημοτικού, τα ενημέρωσαν για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και τους έδειξαν βίντεο από τις δράσεις τους.

image
image
image

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ

image

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, την Κυριακή 12 Μαΐου, τα παιδιά του Προνηπίου του Παιδικού Σταθμού «Η ΦΩΛΙΑ» έφτιαξαν τα δικά τους άλατα για να τα προσφέρουν τόσο στις δικές τους μανούλες όσο και σε όλες τις μανούλες των σωμάτων ασφαλείας του νησιού. Έτσι, την Πέμπτη 9 Μαΐου η κ. Παραμάνη Αργυρένια επισκέφτηκε τα Προνήπια φέρνοντας μαζί της τον απαραίτητο εξοπλισμό  και τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξει άλατα με τη βοήθεια των παιδιών. Τα άλατα συσκευάστηκαν σε βαζάκια από τα παιδιά και δόθηκαν την Παρασκευή 10 Μαΐου σε μητέρες εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας. Επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες γυναίκες για τον διττό ρόλο που έχουν τόσο ως μητέρες όσο και ως εργαζόμενες με βασική αρμοδιότητα την εξασφάλιση της ασφάλειας όλων μας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!

image
image
image

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΗΝ Α.Ε.Ν.

image

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΗΝ Α.Ε.Ν.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου τα παιδιά του Προνηπίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο πλαίσιο της θεματικής που μελετούν «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους, να δουν διάφορα ομοιώματα και εικονες πλοίων καθώς και να πάρουν συνέντευξη από δύο σπουδαστές της Ακαδημίας.

image
image
image

Επίσκεψη του Προνηπίου στο "SALADINO"

image

Επίσκεψη του Προνηπίου στο “SALADINO”

Στο πλαίσιο της θεματικής «Γνωρίζοντας τα παιδιά όλου του κόσμου – Νότια Αμερική – Τροπικά Φρούτα, τα παιδιά του Προνηπίου επισκέφθηκαν την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου το μανάβικο “SALADINO”. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν αλλά και να γευτούν τροπικά φρούτα. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με πολύ παιχνίδι στην παιδική χαρά της Μεταμόρφωσης.

image
image
image

Παγκόσμια ημέρα των ζώων στο Προ-προνήπιο

image

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων, ξεκινήσαμε να μιλάμε γι΄αυτά και να ξεχωρίσουμε σιγά-σιγά που ζει το καθένα.

Επειδή λοιπόν το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν φθινοπωρινό περίπατο για να δούμε τα φύλλα που πέφτουν και κιτρινίζουν, τις κουκουνάρες απ΄τα πεύκα, τα σαλιγκάρια που περπατούν στο βρεγμένο χώμα.

Τραγουδήσαμε και χορέψαμε «το σαλιγκάρι» και επιστρέφοντας στην τάξη μας φτιάξαμε τα δικά μας σαλιγκάρια με αφρό εξασκώντας έτσι την λεπτή κινητικότητα. Επίσης μας επισκέφτηκε το αγαπημένο μας μελισσάκι – ρομποτάκι “Bee Bot” και παίζοντας μαζί του μάθαμε τα ζώα του αγροκτήματος.

image
image
image

Επίσκεψη στο ενυδρείο

image

Την ημέρα της ημερήσιας εκδρομής μας στο Κίνι, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία κι επισκεφτήκαμε το ενυδρείο.

Εκεί, είδαμε από κοντά ένα χταπόδι, το οποίο κόλλησε τις βεντούζες του στο τζάμι για να μας «χαιρετήσει» !

Ακόμη, είδαμε καβούρια, αστακούς, αχινούς, χελιδονόψαρα, γουρουνόψαρα και άλλα είδη ψαριών που ζουν στα νερά του Αιγαίου, γύρω από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

image
image
image

Μαθαίνοντας να φροντίζουμε και να αγαπάμε τα ζώα

image

Με τη χθεσινή μας επίσκεψη ολοκληρώσαμε το σχέδιο εργασίας που κέρδισε το ενδιαφέρον των παιδιών με τίτλο: «Μαθαίνοντας να φροντίζουμε και να αγαπάμε τα ζώα».

Πρώτος μας «σταθμός» ήταν ο Ιππικός Όμιλος.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλές πληροφορίες για την τροφή, τον χώρο που ζουν αλλά και τον τρόπο καθημερινής φροντίδας των αλόγων.

Από την θεωρία περνώντας στην πράξη με την βοήθεια της εκπαιδεύτριας τα παιδιά βούρτσισαν το πόνυ «Δούκα» το σέλωσαν και έκαναν ιππασία μαζί του. Έπειτα κάνοντας πικ νικ κάτω απ΄τα δέντρα την εμφάνισή του έκανε ένα μεγάλο άσπρο άλογο που μας εντυπωσίασε με το μέγεθος και τον καλπασμό του. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις με επόμενο σταθμό το κτηνιατρείο του κ. Μαραγκού.

Στον χώρο αυτό τα παιδιά είδαν από κοντά και πήραν πληροφορίες για τα αδέσποτα και τα τραυματισμένα ζώα. Ώσπου ξαφνικά ένα «παράξενο» ιατρικό εργαλείο τράβηξε το ενδιαφέρον τους. Δεν ήταν άλλο από ένα μικροσκόπιο. Ο κ. Μαραγκός μας έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μέσα απ΄αυτό το εσωτερικό του αυτιού ενός σκύλου! Τέλος επιστρέψαμε στο σχολείο μας γεμάτοι από νέες εμπειρίες και τεράστια χαμόγελα !

Ευχαριστούμε πολύ και τους δύο χώρους που μας φιλοξένησαν.

image
image
image

Επίσκεψη στην Αερολέσχη και στο Αεροδρόμιο

image

Επίσκεψη στην Αερολέσχη και στο Αεροδρόμιο

Τα «Σπουργιτάκια» πήγαμε στην Αερολέσχη. Είδαμε τα αεροπλάνα των μελών της και μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνουμε πιλότοι και να «ταξιδέψουμε» μ΄ένα από αυτά. Αργότερα, σαν «μικροί επιβάτες» μπήκαμε στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, είδαμε τον κυλιόμενο διάδρομο αποσκευών και τέλος βγήκαμε στον αεροδιάδρομο προσγείωσης – απογείωσης.

image
image
image

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

image

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου τα παιδιά του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» και του Προνηπίου του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» πραγματοποίησαν περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου. Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα σχέδια εργασίας που υλοποιούνται στα δύο τμήματα, με το  Νηπιαγωγείο να έχει ως θεματική τη Διαφορετικότητα, ενώ το Προνήπιο τη Λαϊκή Παράδοση.

Ο περίπατος ξεκίνησε με επίσκεψη στον Ιερό  Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και συνεχίστηκε με τη Μονή Καπουκίνων, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να  πάρουν το πρωινό τους στον κήπο της Μονής και στη συνέχεια να ξεναγηθούν από τον πατέρα Paulino στο Μουσείο και την εκκλησία του Μοναστηριού. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση  στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη και στο Μουσείο των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Η όλη εξόρμηση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια στην Καμάρα.

Τα παιδιά μέσα από αυτό τον περίπατο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του τόπου τους, να μάθουν αρκετά στοιχεία της λαϊκής τους παράδοσης και να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς στα σοκάκια του οικισμού. Επιπλέον, είδαν από κοντά την καθημερινότητα  ανθρώπων που έχουν επιλέξει να αφιερώσουν τη ζωή τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας, καθώς και το πόσο διαφορετικά ζούσαν οι άνθρωποι στη Σύρο πριν πολλά χρόνια, χωρίς τις σημερινές ανέσεις, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας στο έπακρον τα υλικά της φύσης.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας μάλιστα δώσει τον λόγο τους στους Μοναχούς Καπουκίνους ότι θα τους επισκεφθούν ξανά.

image
image
image

Επίσκεψη στον φούρνο

image

Αφού λιώσαμε σταφύλια με τα χέρια μας, φτιάξαμε τον μούστο μας και έπειτα επισκεφθήκαμε τον φούρνο "Σείριος", όπου πλάσαμε τα μουστοκούλουρά μας.

image
image
logo bottom