headerimg

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ο Άγιος Βασίλης επισκέφθηκε τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού. Τα παιδιά τον υποδέχτηκαν με χαμόγελα και τραγούδια και ο Άγιος Βασίλης αφού τραγούδησε και χόρεψε μαζί τους τους μοίρασε δώρα.

image
image
image

«Νύχτα Θαυμάτων» στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου

«Νύχτα Θαυμάτων» στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «Η ΦΩΛΙΑ» και του Νηπιαγωγείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους τη βραβευμένη συγγραφέα κ. Βασιλική Νευροκοπλή καθώς και παιδιά και εκπαιδευτικούς από το Βρεφονηπιακό Σταθμό «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ», τον Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο «ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Η ΚΙΜΩΛΙΑ». Η όλη συνάντηση ξεκίνησε με αφήγηση παραμυθιού στην αίθουσα «ΔΕΛΑΣΑΛ» από την κ. Νευροκοπλή. Η συγγραφέας αφηγήθηκε το παραμύθι της, «Νύχτα Θαυμάτων», και η μέρα συνεχίστηκε με πικ-νικ στο γήπεδο του σχολείου. Ακολούθησαν κατασκευές στις τάξεις, τις οποίες επιμελήθηκαν οι μαθήτριες του τμήματος «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμου» του ΕΠΑΛ Σύρου. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ελεύθερο παιχνίδι στους προαύλιους χώρους του σχολείου. Ελπίζουμε σύντομα να επαναληφθεί μια ανάλογη δράση.

image
image
image

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Παιδικού Σταθμού.

Η γιορτή αποτελούνταν από δύο μέρη και είχε σκοπό την αναζήτηση του χριστουγεννιάτικου αστεριού. Το πρώτο μέρος περιλάμβανε μια αστεροδιαδρομή που η κάθε ομάδα από τις τέσσερις που δημιουργήθηκαν έπρεπε να ακολουθήσει. Η κάθε αστεροδιαδρομή είχε τέσσερις σταθμούς: το στολιστήριο, τους ξωτικομόδιστρους, τους καλικάντζαρους και τη φωτοδιαδρομή. Αφού η κάθε ομάδα ολοκλήρωνε την αποστολή της στον κάθε σταθμό, έπαιρνε από ένα κομμάτι ενός παζλ-αστεριού, το οποίο αφού ολοκληρώθηκε τους οδήγησε στο δεύτερο μέρος της γιορτής στην αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ. Εκεί έγινε διαδραστική αφήγηση από τις εκπαιδευτικούς του παραμυθιού «Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα», όπου στο τέλος αποκαλύφθηκε το χριστουγεννιάτικο αστέρι που όλοι αναζητούσαν, που δεν ήταν άλλο από τα ίδια τους τα παιδιά. Τραγούδια, χοροί και πολλές ευχές πλαισίωσαν την όλη γιορτή.

image
image
image

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την Παρασκευή 6/12/12 ήταν ημέρα εορτασμού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Σύρου και προστάτη των ναυτικών. Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία καθώς και στη λιτανεία της ιερής εικόνας και του τμήματος των τιμίων λειψάνων του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Ερμούπολης.

image
image
image

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ»


Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας δημιουργήθηκε το 2013 και μέχρι σήμερα αριθμεί έξι παιδικές παραστάσεις.
Οι πρώτες συναντήσεις της θεατρικής ομάδας, ο αριθμός των παιδιών, η σύνθεση της ομάδας, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των μελών της και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από τη ζωή έξω από το σχολείο, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την επιλογή του έργου που θα παρουσιαστεί .
Φέτος, επιλέξαμε το έργο «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι».

Ο Αλαντίν, ένας νεαρός κλέφτης, αποκτά το μαγικό λυχνάρι. Το τζίνι που ζει μέσα σε αυτό τον βοηθάει να αποκτήσει όλα όσα επιθυμεί, όμως ο κακός μάγος Τζαφάρ παραμονεύει…

Τη Δευτέρα 2/12 και την Τρίτη 3/12 μικροί και μεγάλοι «ηθοποιοί» ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Το χειροκρότημα των θεατών ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους!!!

image
image
image

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού συμμετείχαν σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Αφού συζήτησαν για τη διαφορετικότητα και είδαν σχετικές παιδικές ταινίες μικρού μήκους, έπαιξαν παιχνίδια σε «σταθμούς». Στον πρώτο σταθμό, έπρεπε να ζωγραφίσουν με τα πόδια, στον δεύτερο με το στόμα και στον τρίτο να ξεπεράσουν τα εμπόδια έχοντας κλειστά τα μάτια με τη βοήθεια ενός καλαμιού.

image
image
image

ΤΑ  ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΤΑ  ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Τα παιδιά του Προνηπίου αποχαιρέτησαν το Φθινόπωρο δημιουργώντας το αλφαβητάρι του, το οποίο και έστειλαν ως δώρο μαζί με ευχετήριες κάρτες σε όλα τα λασαλιανά σχολεία της Ελλάδας. Σειρά είχε η μελέτη μίας νέας θεματικής, την όποια μάλιστα πρότειναν τα ίδια, «Τα Επαγγέλματα». Για τη διεκπεραίωση του καινούριου αυτού σχεδίου εργασίας τα παιδιά, ύστερα από σχετική ιδεοθύελλα, δημιούργησαν το σχέδιο δράσης τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κλήθηκαν να φέρουν από το σπίτι τους κάποιο αντικείμενο σχετικό με το επάγγελμα κάποιου συγγενικού τους προσώπου και να το παρουσιάσουν στην ολομέλεια. Στη συνέχεια, με όλα τα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν δημιουργήθηκε η γωνιά των επαγγελμάτων.

Η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε με τη μελέτη ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος, αυτό του μάγειρα, όπου όλα τα παιδιά ντύθηκαν μικροί chef και με τη βοήθεια της chef - ζαχαροπλάστριας - αρτοποιού, κ. Τάνιας Ρούσσου, μαγείρεψαν αλμυρές και γλυκές τηγανίτες.

image
image
image

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ η γιορτή της επετείου του «ΟΧΙ» από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου. Η γιορτή ξεκίνησε με το νόημα της συγκεκριμένης επετείου, ακολούθησαν τραγούδια από όλα τα τμήματα, συνοδευόμενα από κινήσεις, και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

image
image
image

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

image

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο εκπαιδευτήριό μας ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τον Σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Σεβασμιότατος Δωρόθεος Β’, η βουλευτής Κυκλάδων κ. Άννα Μονογυιού, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Λεονταρίτης και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Μηνάς Αληφραγκής. Όλοι ευχήθηκαν σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο απόκτημα του εκπαιδευτηρίου μας, το «Βαμβακάρειο» Γυμνάσιο, στη ζωή του τόπου μας.

image
image
image

Καλοκαιρινή γιορτή

image

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας.

Η γιορτή με θέμα «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...ΕΤΣΙ ...ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ» ήταν αφιερωμένη στον Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, ιδρυτή των σχολείων μας, καθώς φέτος είναι η επέτειος των 300 χρόνων από τον θάνατό του.

Τα παιδιά μέσα από πολύ χορό, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα παρουσίασαν γνωστά κλασικά παραμύθια, όπως τα ξέρουμε όλοι μας, αλλά και αλλιώς , όπως μονάχα λίγοι τα γνωρίζουν, κάνοντάς μας να δούμε πέρα από τα φαινόμενα την ουσία.

image
image
image

Εορτασμός για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

image

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΔΕΛΑΣΑΛ» η γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η γιορτή περιλάμβανε τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς, ποιήματα και θεατρικά δρώμενα.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, αντιπροσωπεία μαθητών μας παρευρέθηκε στη δοξολογία στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια και οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου παρέλασαν στην πλατεία.

image
image
image

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019

image

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, το σχολείο μας πήρε μέρος, όπως κάθε χρόνο, στο Συριανό Καρναβάλι.

Το θέμα μας, «Αστέρια όλου του κόσμου», ήταν εμπνευσμένο από τα 300 χρόνια απ΄το θάνατο του ιδρυτή μας.

Πολύχρωμα αστέρια που συμβόλιζαν τους μαθητές όλων των λασαλιανών σχολείων του κόσμου γέμισαν τους δρόμους της Ερμούπολης και την πλατεία Μιαούλη όπου παρουσιάσαμε και το χορευτικό μας.

image
image
image

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας

image

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Σήμερα πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς 2019 οι μαθητές του Δημοτικού, νηπιαγωγείου και παιδικού έκοψαν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους!

image
image

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες

image

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό, οι μαθητές μας πέρασαν ένα πρωινό γεμάτο χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.

Κατασκεύασαν στολίδια, έφτιαξαν τρουφάκια κι έπαιξαν και το παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού».

Στο τέλος αντάλλαξαν δώρα τα οποία είχαν φτιάξει οι ίδιοι.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε δώρα στα παιδιά με τη βοήθεια του Αϊ-Βασίλη τον οποίο κι ευχαριστούμε θερμά.

image
image
image

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Παιδικού Σταθμού

image

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Παιδικού Σταθμού.

Η ιστορία εξελίχθηκε παραμονή Χριστουγέννων στο πολύχρωμο δάσος.

Η σοφή κουκουβάγια μαζί με τα μικρά ζωάκια στόλισαν τα δέντρα του δάσους και στο τέλος έφτιαξαν όλοι μαζί και το δέντρο του νέου τους φίλου του κοάλα, στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης.

Οι πιο μικροί μας πρωταγωνιστές, μαθητές στο σχολείο του δάσους, έδωσαν με έναν μοναδικό τρόπο το δικό τους μήνυμα για τα Χριστούγεννα και τραγούδησαν όλοι μαζί.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, ο οποίος μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

image
image
image

Η εβδομάδα 22-26/10/2018

image

Αυτή την εβδομάδα 22-26/10/2018 την αφιερώσαμε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Αφού εντοπίσαμε την Ελλάδα στον χάρτη, εξηγήσαμε με «δικά μας λόγια» τι γιορτάζουμε, φτιάξαμε τις σημαίες μας και μαθαίνοντας τα τραγούδια της 28ης τον «Ντούτσε» και τον «Φακή» τα τραγουδήσαμε με καμάρι στη γιορτούλα μας!

image
image
image

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

image

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΔΕΛΑΣΑΛ» από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τη γιορτή άνοιξαν τα Προ-προνήπια παρουσιάζοντας τον «Φακή» μουσικοκινητικά.

Ακολούθησε το τραγούδι του «Ντούτσε» απ΄όλα τα παιδιά, ένα μικρό θεατρικό δρώμενο για τη σημασία του Πολέμου και της Ειρήνης από τα Προνήπια, το τραγούδι «Τα Ραφτικά της Γιαγιάς» και ποιήματα από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου.

Τέλος, η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από όλα τα παιδιά.

image
image
image

Ο τρύγος άρχισε ...

image

Ο τρύγος άρχισε …

«Σε μια ρώγα από σταφύλι, έπεσαν οχτώ σπουργίτες …»

Επηρεασμένοι και εμείς από τον στίχο του τραγουδιού που δραματοποιήσαμε, αρχίσαμε τον τρύγο …

Αφού επισκεφτήκαμε το αμπέλι του κτήματός μας, μαζέψαμε τα σταφύλια, τα «πατήσαμε» με τα χεράκια μας και είδαμε πώς βγαίνει ο μούστος.

Δοκιμάσαμε μουστοκούλουρα, φτιάξαμε στάμπες με αμπελόφυλλα, ρώγες από πλαστελίνη, και ένα τσαμπί σταφύλι από ανακυκλώσιμα υλικά!

image
image
image

Επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου Savio Hon Tai-Fai

image

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Αποστολικός Νούντσιος Savio Hon Tai-Fai μαζί με τον Σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου.

Μίλησε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου.

Όπως τόνισε, τα παιδιά μας ήταν τα πιο χαμογελαστά και τα πιο χαρούμενα απ΄όλα τα παιδιά των σχολείων που έχει επισκεφθεί ανά τον κόσμο.

image
image
image

ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018, η τελετή θεμελίωσης του Γυμνασίου μας.

Φωτογραφίες και βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.koinignomi.gr/news/paideia/2018/07/29/themelios-lithos-gia-vamvakareio-gymnasio-ton-frer.html

Παιχνίδια με νερό

image

Άφθονο γέλιο και παιχνίδια με νερό πλημμύρισαν το σχολείο μας.
Τα παιδιά διασκέδασαν χορεύοντας και παίζοντας σε ρυθμούς καλοκαιριού!
Φορώντας τα μαγιό τους βούτηξαν στις φουσκωτές πισίνες με νερό και έπαιξαν με νεροπίστολα,
νερομπάλονα καθώς και με ζωάκια της θάλασσας.

image
image
image

Γιορτή λήξης Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου

image

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης του Παιδικού Σταθμού «Η ΦΩΛΙΑ» και του Ιδ. Νηπιαγωγείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Μια γιορτή σαν παλιό σινεμά, γεμάτη με πολλή μουσική και πολύ χορό.

Το σύνθημα δόθηκε «Χασάπη, φώτα!» και η ταινία μας ξεκίνησε.

Κοκόρια, σαραβαλάκια, τα παιδιά του Πειραιά, κυρίες της αυλής, μαθήτριες και μπακαλόγατοι έκαναν την εμφάνισή τους στην οθόνη μας.

Η γιορτή μας έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και με το τραγούδι «Σαν παλιό σινεμά».

image
image
image

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

image

Την Παρασκευή 11 Μαΐου τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» και του Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» με αφορμή τον ερχομό της «Γιορτής της Μητέρας» είχαν την ευκαιρία να περάσουν στο σχολείο τους μία ξεχωριστή ημέρα. Καλεσμένη αυτής της ημέρας ήταν μία ξεχωριστή μητέρα, η κ. Άννα Ρούσσου, η οποία ήρθε εκπροσωπώντας όλες τις μητέρες των παιδιών για να τους πει ένα μυστικό.

Η επίσκεψή της ξεκίνησε με συζήτηση για τη σημασία αυτής της σημαντικής γιορτής. Στη συνέχεια, η κ. Άννα εξήγησε στα παιδιά τον λόγο του ερχομού της και τους είπε το μυστικό της, το μυστικό όλων των μητέρων, διαβάζοντάς τους ένα βιβλίο, το «Αγάπη μου» του Astrid Desbordes. Στο τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου η κ. Άννα ζήτησε από τα παιδιά να της πουν ποιο ήταν τελικά το μυστικό και τα παιδιά με τη σειρά τους της απάντησαν ότι ήταν η αγάπη και ό,τι οι μαμάδες αγαπούν πάντα τα παιδιά τους ό,τι και αν κάνουν.

Ακολούθησαν ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά, οι οποίες αφορούσαν όλες τις μαμάδες, όπως για παράδειγμα: Τι δουλειά κάνουν οι μαμάδες; Οι μαμάδες δουλεύουν πολύ σκληρά; Πόσων χρονών είναι οι μαμάδες; Γιατί χρειαζόμαστε τις μαμάδες;

Με αφορμή μια ερώτηση που της έθεσε ένα παιδί, «Πριν πόσο καιρό γεννήσατε;», η κ. Άννα αποφάσισε να πει στα παιδιά τη δική της διαφορετική ιστορία για εκείνη και την κόρη της, την οποία μάλιστα έχει γράψει σε βιβλίο. Αφού τους το  διάβασε, δώρισε  κι από ένα σε κάθε παιδί.

Η δική της ιστορία σχετιζόταν με έναν μακρινό τόπο, την Αιθιοπία, όπου μία φτωχή μητέρα γέννησε ένα παιδί. Μία νεράιδα έκανε την εμφάνισή της και τελικά το σοκολατένιο χέρι αυτού του παιδιού ενώθηκε και έγινε ένα με αυτό της κ. Άννας, γιατί όλη αυτή η μαγεία δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια αλλά πολλές φορές και γύρω μας. Η έννοια της λέξης "μητέρα" είναι τελικά πολύ βαθύτερη από τη γέννα ενός παιδιού. Είναι, όπως είπαν και τα ίδια τα παιδιά, η αγάπη, η αγκαλιά, το χάδι, η φροντίδα, το φιλί.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της και έχοντας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, τους έκανε εκείνη μία τελευταία ερώτηση: «Θα σας άρεσε η ιδέα να είχατε στο σπίτι σας ένα παιδί, όπως της δικής μου ιστορίας, όπως το δικό μου παιδί;». Λαμβάνοντας, θετική απάντηση από όλα τα παιδιά, έφυγε με ένα χαμόγελο στα χείλη της και με ένα πολύτιμο δώρο, πέραν του συμβολικού χειροποίητου κολιέ που της χάρισαν τα παιδιά, την αγνή αγάπη που υπάρχει στις καρδιές όλων των παιδιών.

Η ημέρα συνεχίστηκε με παιχνίδια και πολλή ζωγραφική. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν ελεύθερα σε καρδιές τι σημαίνει γι' αυτά η μητέρα τους και στο τέλος με τις παλάμες τους έφτιαξαν ένα πολύχρωμο πανό με την επιγραφή «ΜΑΝΟΥΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ», το οποίο κρεμάστηκε μαζί με τις καρδιές στην είσοδο του σχολείου στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όλες τις μητέρες.

image
image
image

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

image

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Παιδικού Σταθμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 23 Μαρτίου με τη γιορτή στην αίθουσα Δελασάλ. Τη γιορτή άνοιξαν τα Σπουργιτάκια παρουσιάζοντας μουσικοκινητικά το τραγούδι «Τα τσολιαδάκια». H γιορτή συνεχίστηκε με τα Παπαγαλάκια, τα οποία δραματοποίησαν «Τα κλεφτόπουλα» με τη συνοδεία του τραγουδιού από τα Σπουργιτάκια. Ακολούθησαν τα Χελιδονάκια, τα οποία με αφόρμηση τη λαϊκή παράδοση, που μελετούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τάξη τους, παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με γεγονότα της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον «Εθνικό μας Ύμνο».  

Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των παιδιών του Παιδικού Σταθμού στην παρέλαση το πρωί της Κυριακής της 25ης Μαρτίου.

image
image
image

"ΚΥΡΑ - ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ"

image

«ΚΥΡΑ – ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ»

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού έφτιαξαν με ζυμάρι και με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Ρίτας Κτιστάκη τη δική τους Κυρά-Σαρακοστή.

image
image
image

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ

image

Την Παρασκευή 16/2 έγινε στο σχολείο μας αποκριάτικο πάρτι.

Τα παιδιά ντυμένα με τις στολές τους έφτιαξαν κατασκευές, χόρεψαν  κι έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έψησε σουβλάκια – κι όχι μόνο – για μικρούς και μεγάλους.

image
image
image

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2018

image

Την Κυριακή 18/2 το σχολείο μας συμμετείχε στο Καρναβάλι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ντυμένοι «Ονειροπερπατητές του Φωτός» κρατώντας φωτόσπαθα χόρεψαν στην πλατεία, ενώ μικροί και  μεγάλοι δεινόσαυροι έτρεχαν ανάμεσά τους.

image
image
image

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

image

Οι μικροί ζωγράφοι έδωσαν το δικό τους, ξεχωριστό χρώμα στο σχολείο, τραγουδώντας "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο" και "Κόκκινο, κίτρινο, μπλε ..." ! Μετά τον χορό και το τραγούδι έφτιαξαν ποπ-κορν για να ολοκληρώσουν το "τσίκνισμα" !!!

image
image
image

Τα Ζώα του Δάσους

image

Ολοκληρώσαμε τη θεματική μας ενότητα τα «Ζώα του Δάσους» κάνοντας πικ-νικ με το πρωινό μας στο «δάσος». Αφού φάγαμε, γίναμε κουκουβάγιες και φτιάξαμε τη φωλιά μας με κλαδάκια, φύλλα και πευκοβελόνες. Στη συνέχεια, ο καθένας από εμάς έγινε το ζωάκι που επέλεξε και δραματοποιήσαμε την ιστορία μας!

image
image
image

Ο χειμώνας στην τάξη μας

image

Ο χειμώνας στην τάξη μας

Με αφορμή τις διακοπές των Χριστουγέννων που κάποια παιδιά επισκέφτηκαν χιονισμένα τοπία μας δόθηκε το ερέθισμα να ασχοληθούμε και να μάθουμε, μέσα από παιχνίδια, πληροφορίες για τον χειμώνα και ότι τον αφορά.

Αρχικά μιλήσαμε για τα ρούχα και αξεσουάρ της εποχής και δημιουργώντας μια «ντουλάπα» στην τάξη μας ντύσαμε τον φίλο μας «Πάκη-ανθρωπάκι» ζεστά, για να μπορεί να παίξει μαζί μας στην αυλή!

Έπειτα ρίχνοντας το «ζάρι του χειμώνα» βρίσκαμε και φορούσαμε χειμωνιάτικα αξεσουάρ που ήταν κρυμμένα στην τάξη μας και στη συνέχεια παίξαμε με αυτά ένα συμβολικό παιχνίδι μετατρέποντάς τα σε διάφορα φανταστικά αντικείμενα.

Ολοκληρώνοντας την εβδομάδα μας η τάξη μας μεταμορφώθηκε σε «χιονοδρομικό κέντρο» και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν σκιέρ και να μιλήσουμε μαζί του. Στη συνέχεια φορώντας τα αξεσουάρ και τα χιονοπέδιλά του κάναμε και εμείς σκι! Το ευχαριστηθήκαμε μικροί και μεγάλοι σαν να συνέβαινε στην πραγματικότητα!

image
image
image

Τα παπαγαλάκια αποχαιρετούν το 2017

image

Επερνάμε όμορφα όμορφα όμορφα

επερνάμε όμορφα στο σχολείο μας...

Τα παπαγαλάκια αποχαιρέτησαν το 2017, όχι μόνο με τη  χριστουγεννιάτικη γιορτή κα τις κατασκευές τους αλλά και με πολλά παιχνίδια.

Έτσι, αποτυπώσαμε στο πάτωμα τα σώματα των παιδιών και όταν η μουσική ήταν δυνατή περπατούσαν στην τάξη, ενώ, όταν η μουσική σταματούσε, έπρεπε να βρουν το δικό τους αποτύπωμα και να ξαπλώσουν.  Βγάλαμε τα παπούτσια μας, πατήσαμε σε διαφορετικές επιφάνειες υλικών και έτσι όπως ήμαστε  ξυπόλυτοι παίξαμε και  παπουτσοσαλάτα.  Με τα μπαλόνια και τα μπαστούνια κάναμε το δικό μας γκολφ και τέλος, περπατήσαμε με διάφορους τρόπους πάνω σε  χρωματιστούς δρόμους.

image
image
image

η μαγεία των Χριστουγέννων

image

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου οι γονείς και τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά στους χώρους του σχολείου τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, με τη συνεργασία της δασκάλας χορού κ. Μαίρης Βαρθαλίτου και της αφηγήτριας παραμυθιών κ. Άννας Ρούσσου απασχόλησαν για δύο ώρες τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους  με αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, ζαχαροπλαστική και πολύ χορό.

image
image
image

Ξύπνα Ντενεκεδούπολη

image

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου με συντονίστρια την κ. Ελένη Βουτσίνου ανέβασαν για τα παιδιά την κουκλοθεατρική παράσταση «Ξύπνα Ντενεκεδούπολη». Μέσα από αυτή, τα παιδιά έμαθαν για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

image
image

Το σώμα μας

image

Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια.
Μάτια, μύτη, μάγουλα κι αυτιά …
Τις ημέρες αυτές ασχολούμαστε με το σώμα.
Στην τάξη μας έχουμε έναν φίλο, τον Πάκη τον Ανθρωπάκη, τον οποίο τον συναρμολογούμε και βάζουμε τα μέλη του στην σωστή θέση.
Παίξαμε ποιος φίλος μας λείπει, κρύβοντας κάποιον κάτω από το πανί.
Γαργαλήσαμε με το πινέλο διάφορα σημεία του σώματός μας και τέλος γνωρίσαμε το φύλο μας και ντύσαμε τα παιδάκια με τα ανάλογα ρούχα.

image
image

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

image

Στα πλαίσια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε γιορτή από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου στην αίθουσα Δελασάλ.

Τα παιδιά του Προ-προνηπίου ανεμίζοντας τα σημαιάκια τους άνοιξαν τη γιορτή τραγουδώντας «Τα στρατιωτάκια» τραγούδι το οποίο αναπαράστησαν και κινητικά.

Ακολούθησαν τα Προνήπια, των οποίων τα κορίτσια ντυμένα νοσοκόμες αναπαράστησαν το τραγούδι «όταν κάνουμε πόλεμο, η γη έχει πονόλαιμο» ενώ τα αγόρια ντυμένα στρατιωτάκια παρουσίασαν «το Φακή».

Μετέπειτα, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μέσα από ένα ποίημα παρουσίασαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, δίνοντας το καθένα χωριστά στη συνέχεια το δικό του νόημα της ειρήνης και φωνάζοντας «ΟΧΙ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! ΝΑΙ, ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!».

Η γιορτή έκλεισε τραγουδώντας όλα μαζί τα παιδιά τον «Ντούτσε, και τη «Σημαία».

image
image
image

ο τρύγος

image

Σεπτέμβρης ο μήνας της προσαρμογής αλλά και του τρύγου. Έτσι κι εμείς, έστω και λίγο καθυστερημένα, ασχοληθήκαμε με τον τρύγο, επισκεφτήκαμε το αμπέλι, στο κτήμα των Φρερ, δοκιμάσαμε σταφύλια, παίξαμε συμβολικό παιχνίδι "Το πάτημα των σταφυλιών" και τέλος φτιάξαμε μουστοκούλουρα.

image
image
image

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

image

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μίλησαν για τη σημασία της προστασίας τους και κατασκεύασαν με ανακυκλώσιμα υλικά τα δικά τους ζώα.

image
image

Τα παπαγαλάκια ήρθαν στη φωλίτσα τους

image

Τα παπαγαλάκια ήρθαν στη φωλίτσα τους. Έτσι, οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό κύλησαν ομαλά, με παιχνίδια και μουσική. Γνωρίσαμε μερικά παιχνίδια της τάξης, κυλιστήκαμε στο πάτωμα, τρέξαμε στο γήπεδο. Στο τέλος της ημέρας με απαλή μουσική της Ε. Ρεμπούτσικα ηρεμήσαμε και χαλαρώσαμε.

image
image
image

Οι μικροί ζωγράφοι

image

Στην τάξη μας τα παιδιά φόρεσαν τα πουκάμισα τους και έγιναν ζωγράφοι.
Άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και ζωγράφισαν πάνω σε κουτιά ζαχαροπλαστείου.
Όταν στέγνωσαν, παίξαμε με αυτά.
Περπατώ εις τον ρυθμό, τι καλά που περνώ.
Μα όταν σταματήσει η μουσική βάζω το κεφάλι στο κουτί ...
Επίσης, τα παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν και μεταμορφώθηκαν σε ό,τι ήθελαν με τα πανιά.

image
image
image

Λεπτή κινητικότητα

image

Την εβδομάδα αυτή ασκήσαμε τη λεπτή κινητικότητα των χεριών μας. Με απλά αντικείμενα διασκεδάσαμε, μάθαμε και γυμνάστηκαν τα άκρα μας.
Τέλος, στο προαύλιο του σχολείου βρήκαμε σαλιγκαράκια. Τα μαζέψαμε, τα επεξεργαστήκαμε και τα βάλαμε στη σειρά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο.

image
image
image

Επίσκεψη στους προαύλιους χώρους του σχολείου

image

Εκμεταλλευόμενοι τις καλοσύνες του φθινοπώρου επισκεφθήκαμε τους προαύλιους χώρους του σχολείου, όπου πήραμε το πρωινό μας. Έπειτα παίξαμε με τα υλικά της φύσης διάφορα ομαδικά και κινητικά παιχνίδια.

image
image
image

Τα σχήματα στον κόσμο γύρω μας

image

Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας διαπιστώσαμε ότι παντού συναντάμε σχήματα.
Έτσι μας δόθηκε η αφορμή για ενασχόληση με αυτό το θέμα με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο.

image
image
image

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-18

image

Σήμερα, τελέστηκε ο Αγιασμός στο σχολείο μας από τον Σεβασμιότατο Πέτρο με την παρουσία του πατέρα Νικολάου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκού και πλήθος γονέων οι οποίοι συνόδεψαν τα παιδιά τους.
Η αυλή γέμισε και πάλι παιδικές φωνές.
Ευχόμαστε σε όλους καλή σχολική χρονιά.

image
image
logo bottom