Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες

Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες

Συμμετέχουμε στο πολιτιστικό κίνημα, Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες του δρόμου. Η Ε’ Δημοτικού διακόσμησε εικαστικά δύο μικρές βιβλιοθήκες που θα τοποθετηθούν στα χωριά Κίνι και Φοίνικα της Σύρου!

Η ιδέα  ήρθε  από τις ΗΠΑ.  Ο Todd Bol το 2009  κατασκεύασε το πρώτο ξύλινο σπιτάκι με τις λέξεις «δωρεάν βιβλία», στο Hudson (Wisconsin), στη μνήμη της μητέρας του Esther, καθηγήτριας- αναγνώστριας. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σημείο  στο οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μοιραστεί τα αγαπημένα του βιβλία. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν τόσο επιτυχημένη, που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

    Η μικρή ανοιχτή βιβλιοθήκη σκοπό  έχει  την προώθηση της ανάγνωσης και του πολιτισμού, την ενθάρρυνση των πολιτών να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν και να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες ανάγνωσης. Είναι πολλά μικρά κέντρα διάχυσης της γνώσης και συγχρόνως, κοινωνικοποίησης των ανθρώπων αλλά και των γενεών.

    Οι πολίτες αντιδρούν με ενθουσιασμό, σταματούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να πάρουν ένα βιβλίο, τα παιδιά έρχονται κοντά στην ανάγνωση μ έναν πρωτότυπο τρόπο καθώς περιεργάζονται τα βιβλία και κάνουν την ανάγνωση  διασκέδαση.

    Ναι, είναι καλό να βρίσκουμε βιβλία  οπουδήποτε, λέει ο Todd Bol. Απλά βάλτε την πρώτη πέτρα, κάνετε το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια  η ίδια η κοινωνία, οι γείτονες, οι ενώσεις, τα σχολεία, η εκκλησία, οι επιχειρηματίες, οι φορείς, οι σύλλογοι, θα συνεχίσουν να χτίζουν.

#delasalleart