Εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Στα Εκπαιδευτήρια Μ.Α.Σ , την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, γιορτάσαμε την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο μέσα από διάφορες δραστηριότητες, αλλά και συμμετέχοντας στην ομιλία που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες τάξεις του Δημοτικού ( Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξη), οι τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, η θεματολογία της οποίας αφορούσε τους εξής άξονες:

· η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,

· οι παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, 

· ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός, 

· ο εθισμός στο διαδίκτυο, 

· το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού.  

Επιπλέον, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής παίξαμε διαδραστικά quiz, το περιεχόμενων των οποίων είχε σχέση με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, με τη χρήση των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης και με σωστούς τρόπους συμπεριφοράς στον ψηφιακό κόσμο.

Τέλος, στους μικρούς μας μαθητές έγινε ανάγνωση μιας ιστορίας από το παραμύθι «Η Φάρμα του Διαδικτύου». Το θέμα της ιστορίας αφορούσε  τις συναντήσεις με αγνώστους που γνωρίζουμε μόνο από το Διαδίκτυο και τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών μας στο Διαδίκτυο.

Μέσα από το παραμύθι, έγινε η προσπάθεια να περάσουμε στους μαθητές μας βαθύτερα νοήματα, που είχαν σχέση με την προσοχή που πρέπει να δείχνουν κατά τη χρήση ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, αλλά και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν μαθαίνουν ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος δεν έχει πράξει σωστά, με αποτέλεσμα ακόμα και να βρεθεί σε κίνδυνο.  Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούνται από τις μικρές ηλικίες, βήμα βήμα, οι σωστές συνήθειες για τη χρήση του Διαδικτύου.