Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Τα παιδιά του Γυμνασίου και του Δημοτικού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κινέζικης Πρωροχρονιάς έκαναν διάφορες κατασκευές και ζωγραφιές και στόλισαν κάποια σημεία του σχολείου.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2022 γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος της Τίγρης ή το έτος 4720 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.

Για παράδειγμα όσοι γεννηθούν το Έτος της Τίγρης είναι δυναμικοί και φιλόδοξοι, τολμηροί και θαρραλέοι, ενθουσιώδεις και γενναιόδωροι, με αυτοπεποίθηση και αισθήματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.